A koltozesrol: Trondheimbol Kristiansundbe

Ugy alakult, hogy eletem soran igen sokszor koltoztem. Ennek szinte mindig mas volt az oka, gyerekkorom soran is valtottunk otthont, kesobb kozepiskolai es egyetemi kollegiumokban eltem, es volt ket orszagvaltasom is. Legutobb Trondheimbol koltoztunk Kristiansundbe, aminek nagyon prozai okai voltak. Egyreszt mert a parom kapott egy nagyon jo allasajanlatot, ezert Kristiansund. Masreszt ha en mar amugy is tavol vagyok a csaladomtol, legalabb az ovetol ne legyunk majdnem 4 oranyi autoutra. A parom csaladja Averøya szigeten lakik (errol a gyonyoru helyrol a kesobbiekben lesz majd bejegyzes), igy a csalad es a baratok kozelsege volt a masik nagy erv a koltozes mellett. Miutan legeloszor jartam itt es talalkoztam a csaladdal, feljott a tema, hogy vajon egyszer mi is ide koltozunk-e. Teljes bizonyosaggal allitottuk mindketten, hogy nem tul valoszinu, en Budapest utan aztan biztos nem birnam ezt a nyugit, szoval esetleg idoskorunkban, akkor majd elvezni fogjuk a termeszet ilyen szintu kozelseget es a csendet. Aztan teltek a honapok, par hetente jottunk a szigetre es egyre tobbszor jott fel a tema. A nyugdijas kor helyett szep lassan a gyerekvallalas idejet celoztuk meg, most meg ott tartunk, hogy idekoltoztunk a sziget melle (egy masik szigetre). A vegen valoszinuleg Averøya lesz a dologbol, szeretnenk otperces tavra lenni a csaladtol, baratoktol, nagy szabad teret magunk korul (nem kertet, mert itt az nincs, se kerites). Munka mindket szigeten van (vagy ugye lehet dolgozni online), elektromos autoval ingyenes az alaguton valo athajtas es a varosban valo parkolas is. A ket sziget kozott az ut meg kb tizenot perc.

Egyelore viszont praktikus Kristiansundben lakni, Trondheimben eladtuk a parom lakasat es most berelunk egyet itt a kozpontban. Mostanaban hazat keresunk es visning-ekre jarunk (mas erdeklodokkel egyutt valo ingatlan-megtekintes) Kristiansundben es Averøyan, illetve az epitesen is gondolkodunk, de azt csak Averøyan. Kristiansundben eleg sok elado ingatlan van, de az a mi problemank, hogy mivel a legtobbje a masodik vilaghaborus bombazasok utan lett epitve, eleg regiek, tekintve, hogy mind fahazak. Tovabba nem is minden haztipus jon szoba, onallo, csaladi hazban szeretnenk elni (enebolig); a rekkehus (sorhaz) es a tomannsbolig (ikerhaz) nem nagyon jon szoba. Elobbi egy nagy csaladi haz 2-3-4 vagy tobb, altalaban 2 szintes kis hazakra van beosztva, sok kozuluk egy nagyobb kontenernek nez ki. (A haboru utan sokat es gyorsan kellet felhuzni.) Epitkezni itt nehezkes, mivel alig van elado fold – tekintve, hogy a sziget hatarai vegesek es szinte teljesen be van epitve. Averøyan konnyebb a helyzet, csak ott jelenleg nincs megfelelo elado ingatlan, ami jo helyen is van. Mivel nagy tavolsagok vannak (Kristiansund kb. hatszor ferne ra Averøyara a terkepen), ezert esszeru kozel lakni az alaguthoz es nem art egy elektromos kisauto sem. Szoval most keresgelunk, kivarunk, aztan meglatjuk, hogy mi lesz. Egyelore meg az is uj, hogy nem kell a csaladi ebed utan felallni es orakig autozni hazafele, na meg hogy uj helyen vagyok.

Ha erdekel titeket a tema, vagy csak szep skandinav otthonokat szeretnetek nezegetni, itt nezelodjetek. (Mi Møre og Romsdal megyeben vagyunk.)
http://www.finn.no/finn/realestate/homes/browse1

Sorhazak (rekkehus) Kristiansundben
Sorhazak (rekkehus) Kristiansundben
IMG_6416
Ikerhaz (tomannsbolig) Kristiansundben. A baloldali elado volt, de minket nem vonzanak a 3 szintes hazak. (ket emelet+pince, benne egy extra nappalival)
12076914_10206943068709540_503969540_n
Csaladi hazak (enebolig) hatoldala Kristiansundben. Ezek a hazak a haboru utan epultek sved segitseggel az egyik legjobb kornyeken. Az egyik eppen elado, jo beosztasa van, de egy tobb mint 70 eves fahazat nem szabad megvenni (szerintunk).

Leave a comment