A norvegok 5 karacsonyi szokasa

  1. Julenissen, azaz Mikulas

 

A norvegok a kis kobold(-szeru) Julenissenben hisznek a nagyszakallu, renszarvas-szanon erkezo Mikulas helyett. Tobbfele koboldot, manot tartanak szamon, a Julenissent (Karacsony-kobold, azaz Mikulas), o hozza a karacsonyi ajandekokat, es tobbfele kerti koboldot. Ha az emberek nem kedvesek a kis koboldokkal es manokkal, nekik es allataiknak is bajuk eshet. Ezert maradt meg a regi idokbol az a hagyomany, miszerint kasat tesznek ki a szamarukra karacsonykor, emiatt nyajassa es kedvesse valnak az emberrel es allattal egyarant. Maga a Julenissen szarmazasi- vagy lakohelye nem nagyon izgatja a norvegokat, ugy tartjak, o is csak egy kerti kobold/mano leszarmazottja.

2014-12-25 11.24.02-2
Az eloszobaban mikulas-manok udvozolnek minket 🙂
2014-12-25 16.21.34-2
Mini Julenissen a konyhaban
2014-12-24 23.42.45-2
Karacsonyi manok mindenhol! 🙂

 

  1. Julebord

 

Az adventi idoszakban a vallalatok, cegek vendegul latjak dolgozoikat egy unnepi vacsoran, ez a julebord. A kozepkorbol eredo hagyomany, akkoriban szokas volt etelt kitenni a haz  ele, igy a szegenyek es csavargok, illetve a koboldok es manok is finom karacsonyi fogasokhoz jutottak.

Manapsag mar mas formaja van, am kicsit elter a “sima” ceges buliktol. Hagyomanyos karacsonyi menuvel es italkinalattal varjak a munkavallalokat, kisebb cegek eseteben a munkahelyen, rendes karacsonyi vacsoraval; a nagyobb vallalatok eseten azonban altalaban bufe kinalattal.  Kiberelnek egy szallodai, vagy egyeb termet es ott unnepelnek, fakultativ folytataskent pedig tovabb mennek egy szorakozohelyre.

 

  1. Julekort, azaz a karacsonyi lapok

 

A norveg emberek nagyon szeretnek lapot kuldeni egymasnak. Szuletesnapi meghivo, konfirmacio, keresztelo, koszonokartya – mind-mind kartyakuldesre alkalmas esemenyek. Miert pont a karacsony lenne kivetel? De nem am sima kepeslapot kuldenek egymasnak. Kinyithato, sajat fenykepekkel teletuzdelt kartya ez, aminek egy-negy oldalan at nyerunk betekintest a felado idei evebe. Emelle jonnek a karacsonyi jokivansagok. Sokan hivatasos fenykepeszhez is elmennek (es kemeny osszegeket fizetnek), hogy kulonleges legyen az idei lapjuk, amit aztan a szuk csalad, a nagy csalad es a baratok is megkapnak. Egyebkent nagyon szep es kulonleges kartyak keszulnek, altalaban az interneten keszitik el es rendelik meg oket. Emellett a tavolabb elo rokonoknak is adnak fel ajandekokat, igy decemberben eleg leterhelt a posta.

DSC_5639
Mi nem rendelunk karacsonyi lapot, hanem magunk keszitjuk el es ilyen kepeslapokkal kuldjuk el a csaladnak, baratoknak

 

  1. Lille Julaften, azaz Karacsony eloesteje

 

December 23-an Kiskaracsonyt tartanak a norvegok. A hagyomany szerint ezen a napon kasat esznek, amibe egy szem mandulat rejtenek fozes kozben. Aki a kasajaban megtalalja a mandulat, egy ajandek marcipan malacot kap ajandekba a tobbiektol. Mi ezt a hagyomanyt a december eleji sutos napon tartjuk, tejberizst eszunk, tejet iszunk hozza, es mivel senki sem szereti a marcipant, ezert a mandula megtalaloja valamilyen egyeb ajandekot kap. 🙂

Ezen a napon vegeznek a karacsonyi elokeszuletekkel a norvegok, igy szabad az estejuk. Legtobbjuk az NRK csatorna a Kvelden før kvelden cimu tv musorat nezi, ami altalaban a legnezettebb program egesz evben. Ezekben a napokban karacsonyi filmeket es koncerteket is sugaroznak, a norvegok is szeretnek karacsony elso es masodik napjak csaladilag filmet nezni.

2014-12-25 17.47.22-1-2
 Lille Julaften 🙂

 

  1. Tradisjonell julemat, azaz a tradicionalis karacsonyi etelek

 

A karacsonyi fogasok hagyomanya regionkent valtozik. Altalanossagban elmondhato, hogy tradicionalisan sertesbordat, baranybordat, kolbaszt, pulykat, husgombocot, tokehalat es lugozott halat esznek, koretnek pedig  karalabepuret, fott krumplit, savanyu kaposztat, borsot/borsopuret, ceklat/ceklapuret vagy voroskaposztat talalnak. Hagyomanyos desszert a karamellpuding, de emelle sok egyeb finomsag is keszul. Ilyen desszert a krumkake (ciradas mintaval sutott ostyaszeruseg, amibe kremet es gyumolcsoket toltenek), a multekrem (kulonleges es nagyon draga erdei gyumolcsos krem), vagy a riskrem (rizskrem malna- vagy eperlekvarral). Emellett persze sutnek sutit is az unnepekre, van is egy olyen mondasuk, hogy egy jo haziasszony ot fele sutit sut. Mezeskalacs, kukoricalisztes, zabos, mandulas kekszek keszulnek. Van egy kepzeletbeli listajuk, azon nagyjabol husz fajta keksz/suti van es ezekbol valogatnak karacsonyra.

12356099_10207247919570621_370095932_o-2
Karamell puding
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s