Az 5 kedvenc norveg mondasom

Az alabbiakban 5 olyan norveg mondast mutatok nektek, amik nagyon hasznosak, igazak, vagy szimplan csak viccesek. 🙂

  1. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Ez az elso es legfontosabb! Nincs rossz ido, csak rossz ruha. Azaz ha megfelelo a ruhazatunk, vedve vagyunk mindenfele idojarastol. Eso, szel, ho, hideg vagy vihar nem kifogas, csak rendes ruhat kell magunkra venni es maris mehetunk ki a szabadba, turazni, vagy egyszeruen csak munkaba, varosba.
  1. Ut på tur, aldri sur! Kicsit nehezen fordithato, de az a jelentese, hogy ha kint vagy a szabadban turazni, sosem vagy/leszel szomoru. Tehat egeszsegesse, frisse, jokedvuve tesz minket, ha setelni, turazni megyunk a termeszetbe, akar a kicsit hidegebb ido ellenere is.
A megfelelo oltozet a teli turakhoz
A megfelelo oltozet a teli turakhoz
  1. Frisk som en fisk. Az elozo kettobol kovetkezik: egeszseges, mint a hal. Azaz magyarul egeszseges, mint a makk! 🙂
  1. Koselig. A legnehezebben korbeirhato. Igekent azt jelenti, amikor jol erezzuk magunkat, valami boldogga vidamma tesz. Jelzokent akkor hasznaljuk, ha egy otthon, egy talalkozo, egy szituacio volt ‘koselig’, azaz jo, csendes, meghitt, vagy eppen vidam, emlekezetes, felhotlen. Peldaul egy oszi esten a parunkkal egymas mellett olvasni koselig, egy barati kavezos, beszelgetos talalkozo szinten koselig, es csaladi sutos nap az adventi idoszakban is mindekeppen koselig. Ez egyebkent az egyik legtobbet hasznalt kifejezesuk a norvegoknak.
  1. Ha det på badet din gamle sjokolade! A kakukktojas. Ezt gyerekek mondjak egymasnak az oviban, jelentese valami olyasmi, hogy viszlat a furdoben te oreg csokolade. De ez a kedvencem, mert ez volt az elso kifejezes, amit megtanultam, meg mielott elkezdtem volna a norveg kurzust. Nehez volt elsore, mert hallas utan jegyeztem meg, nem tudtam, hogy hol vegzodik egy szo es hol kezdodik az uj. 🙂 Aztan egyszer, meg az ittletem elejen bevetettem jatek kozben a gyerekeknek a csaladban, akik tudtak, hogy meg nem beszelek norvegul es teljesen lefagytak tole. 😀 Azota persze mar norvegul beszelunk egymassal, es ha ki is csuszik egy-ket szo angolul, rogton rank szolnak, hogy norveg tanulas van, valtsunk szepen vissza norvegra! 🙂
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s